2-3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
600 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
2 ks | párek | |
1 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
2 lžičky | hladká mouka | |
400 g | růžičková kapusta | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
1 lžíce | koření Horalka | |
1 hrst | hladkolistá petržel | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
drcený kmín |
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, zalijeme studenou vodou, přidáme koření Horalka, sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř. Brambory uvaříme doměkka, poté je scedíme a vývar uchováme pro další přípravu pokrmu. Očištěnou růžičkovou kapustu nakrájíme na půlky a oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Párky nakrájíme na plátky. Na másle necháme zesklovatět cibuli a česnek. Pak přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z brambor. Tento základ vaříme zvolna asi 20 minut. V polovině vaření přidáme kapustičky, drcený kmín a podle chuti sůl a mletý černý pepř. K měkkým kapustičkám přidáme uvařené brambory a kousky párků. Směs prohřejeme a dochutíme jemně nasekanou petrželkou. Hustou bramborovou směs s kapustičkami a uzeninou rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Naučte se vařit s málem: Růžičková kapusta je vděčnou surovinou
Kapustičky jsou plné chuti a dokáží příjemně ozvláštnit jídelníček. Dají se zapékat, smažit, připravit jako příloha s jinou zeleninou a doplnit jimi teplé saláty. Jen je třeba dát si pozor na rozvaření, tím ztratí barvu i chuť. Vyzkoušejte 7 receptů, díky kterým si je zamilujete.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena