sůl | ||
40 g | máslo | |
1 kg | brambory | |
1 ks | žloutek | |
2 lžíce | kopr | |
30 g | hladká mouka | |
0.3 l | sladká smetana | |
100 g | strouhaný sýr | |
1 lžíce | sekaná petrželová nať |
Omyjeme asi kilo brambor, ale neloupeme. Ve slupce je uvaříme a až po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Nyní vymažeme misku z varného skla, nebo z porcelánu tukem a brambory do ní po celé ploše narovnáme. Můžeme takto navrstvit i dvě vrstvy na sebe. Nakonec brambory osolíme.
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Můžeme použít i hotovou. Jíšku zředímě smetanou a povaříme, až nám vznikne hladký bešamel, do kterého vmícháme žloutek, kopr a sůl.
Touto omáčkou zalijeme navrstvené brambory. Posypeme je jemně nastrouhaným sýrem a petrželovou natí. Nakonec vše pokapeme máslem a vložíme do předehřáté trouby dorůžova zapéct.
Podáváme ihned po vyjmutí z trouby.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena