500 g | mleté maso mix | |
1 ks | vejce (M/L) | |
3 stroužky | česnek | |
těsto | ||
---|---|---|
400 ml | mléko | |
400 g | polohrubá mouka | |
1 kostka | lahůdkové droždí | |
500 g | brambory | |
5 stroužků | česnek | |
2 ks | vejce (M/L) | |
3 lžíce | olej | |
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
1-2 lžičky | majoránka | |
ostrý kečup | ||
nakrájená rajčata |
Začneme přípravou kynutého bramborového těsta. Z 1 dl vlažného mléka, kostky droždí a 2 lžic mouky umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno a přebytečný výluh vymačkáme. Prolisované stroužky česneku utřeme se solí a pepřem, vložíme do misky a promícháme se 3 lžícemi oleje.
V míse promícháme vymačkané nastrouhané brambory s vejci, přidáme česnek v oleji, majoránku, vzešlý kvásek a postupně vmícháváme mouku a zbývající mléko. Těsto podle potřeby osolíme a necháme zakryté na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Mezitím si připravíme masovou směs. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, přidáme majoránku, vejce a prolisovaný česnek. Pekáček vyložíme pečícím papírem, na který rozprostřeme v tenké vrstvě mletou masovou směs. Na směs rovnoměrně naneseme vykynuté bramborové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 až 45 minut dorůžova. Koláč necháme asi 15 až 20 minut chladnout, poté ho vyklopíme na tác, pečící papír odstraníme a maso potřeme pikantním kečupem nebo paprikovou srirachou, poklademe plátky rajčat a posypeme pažitkou.
Bramborový koláč s mletým masem nakrájíme na řezy a podáváme jako chuťovku. Báječně chutná k pivu i vínu.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena