800 g | brambory | |
150 g | polohrubá mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
mák | ||
podle potřeby | ||
máslo |
Oloupané nakrájené brambory uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z nich pak slijeme do hrnce a odložíme. Brambory rozšťoucháme. Obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu nádoby. Zasypeme je moukou, zalijeme asi polovinou horké vody z brambor, zakryjeme pokličkou a necháme na teplém místě asi 15 minut propařit. Přebytečnou vodu scedíme a brambory s moukou propracujeme dohladka. Lžící namočenou v horkém másle vykrajujeme větší noky - škubánky. Bramborové škubánky klademe na talíř, pokapeme rozehřátým máslem a posypeme mákem s cukrem. Bramborové škubánky ihned podáváme.
Foto: Shutterstock.com
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Recepty z Krkonoš: Poklady české kuchyně
Dnes si připomeneme mnohdy již zapomenuté tradiční pokrmy z Krkonoš, které stojí za to vyzkoušet.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena