2-3 stroužky | česnek | |
50 ml | smetana | |
1 ks | kapie | |
3 ks | šalotka | |
1 řapík | řapíkatý celer | |
600 g | vepřová krkovice | |
těsto | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
600 g | brambory | |
150 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
olej | ||
vývar | ||
hladká mouka | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé brambory oloupeme, osolíme, zakryjeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme, ochutíme prolisovaným česnekem a spolu s moukou vypracujeme ve středně tuhé těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Pak z těsta na pomoučněné desce vytvoříme váleček, který rozdělíme na 6 dílů. Každý díl rozválíme na tenkou placku, kterou na rozpáleném oleji opečeme dorůžova. Bramborové placky uchováme na teple. Maso očistíme a nakrájíme na malé kostky, které osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Oloupanou šalotku a česnek jemně usekáme. Kapii a stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme zpěnit šalotku s česnekem, pak přidáme maso, kapii a celer. Vše orestujeme dozlatova, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme doměkka. Nakonec pokrm zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Bramborové placky po dvou kusech rozdělíme na porce, naplníme vepřovým soté a přelijeme zbývající šťávou. Bramborové placky s vepřovým soté podáváme jako hlavní chod s čerstvou zeleninou.
Videorecept: Kořeněné vepřové plátky v křupavé krustě
Masová chuťovka pro každou oslavu, ale i jen tak k víkendovému posezení s rodinou a přáteli. Vepřové plátky obalované v kefíru a strouhance z žitného chleba, smažené a podávané s dipem a čerstvou zeleninou. Ty musíte vyzkoušet!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena