1 lžíce | máslo | |
750 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
2 lžičky | čerstvý zázvor | |
800 ml | zeleninový vývar | |
0.3 lžičky | římský kmín | |
1-2 špetky | koriandr mletý | |
2 tobolky | kardamom | |
100 ml | smetana na vaření | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvá petrželka | ||
mletý černý pepř |
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor jemně nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omytou petrželku jemně nasekáme. V hrnci na másle necháme zpěnit cibulku, pak vmícháme kardamom, římský kmín a koriandr. Vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Pak do hrnce přidáme brambory, nastrouhaný zázvor, pepř a sůl a zvolna uvaříme doměkka. Když brambory změknou, odstraníme z vývaru tobolky kardamomu a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme petrželkou, solí a pepřem, prohřejeme, ale již nevaříme. Krémovou bramborovou polévku se zázvorem a smetanou podáváme horkou s bílým pečivem.
Jako od babičky: Poctivá bramboračka s houbami, česnekem a majoránkou
Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Provoní celý byt kořenovou zeleninou, houbami a v zimě vás také pěkně prohřeje. A navíc všechny ingredience na vaření pořídíte levně! Jak na to?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena