1-2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
600 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
5 ks | hřiby | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 l | zeleninový vývar | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý kmín | ||
mletý černý pepř | ||
čerstvý libeček |
1. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. Hříbky očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a necháme ji na másle zesklovatět. Poté za stálého míchání přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným zeleninovým vývarem a vše přivedeme k varu.
2. Do tohoto základu vložíme brambory, asi 1/3 hub, sítko s kořením (bobkový list, nové koření, celý černý pepř), sůl a mletý kmín a zvolna uvaříme doměkka. Mezitím na malém množství oleje orestujeme zbýbající hříbky, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým kmínem.
3. Jakmile budou brambory měkké, odstraníme z hrnce sítko s kořením, vše rozmixujeme dohladka, ochutíme prolisovaným česnekem, libečkem a solí a krátce povaříme.
4. Bramborovou krémovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme orestovanými hříbky a ihned servírujeme.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Nejlepší polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu
Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na houby a jejich množství bude jen přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás velký houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste. Dokažte, že jsme národ houbařů a prověřte své znalosti.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena