Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Stroužky česneku očistíme a podélně rozkrojíme. Sýr nastrouháme najemno. Odměříme si mléko k ohřátí v mikrovlnné troubě.
V menším kastrolku rozpustíme máslo,přidáme připravený česnek, který v horkém másle asi 20 minut louhujeme. Potom česnek vyjmeme.
Mezitím brambory vložíme do napařovacího hrnce, nebo na pařák a vaříme dokud nejsou měkké. Vodu z hrnce vylijeme, a vložíme na dno hrnce vařené brambory. Jde o udržení teploty. Brambory musejí být co nejvíce horké. Potom
přelijeme dvě třetiny rozpuštěného vlahého česnekového másla a důkladně šlehačem mícháme až budou rozdrcené. Nyní za stálého šlehání postupně přidáváme sýr,který se rozpouští. Podle potřeby přilíváme teplé mléko. Záleží na tom, jak hustou kaši máme rádi. Podle chuti můžeme přisolit.
Při servírování kaši omastíme ještě zbylým česnekovým máslem.
Podáváme jako přílohu k smaženým pokrmům, pečeným masům, uzenému a podobně.