směs | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
600 g | brambory | |
1 ks | šalotka | |
150 g | anglická slanina | |
podle chuti | ||
sůl | ||
tymián | ||
rozmarýn | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo | ||
olivový olej | ||
salát | ||
rajče | ||
okurka salátová | ||
dresink | ||
zakysaná smetana | ||
citronová šťáva | ||
dijonská hořčice |
1. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Odřezky slaniny orestujeme v pánvi na olivovém oleji, přidáme nasekanou šalotku a dva stroužky česneku. Přidáme brambory a nasekaný rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem a krátce orestujeme.
2. Formičku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy. Dovnitř dáme bramborovou směs a zavřeme je přesahující slaninou. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C na 10 - 12 minut.
3. Mezitím připravíme jednoduchý dresink ze zakysané smetany, kapky citronu a lžíce dijonské hořčice. Ochutíme solí a pepřem a promícháme. Stihneme také připravit salátek – salátovou okurku nakrájíme na kostičky, stejně tak rajče. Promícháme spolu a ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.
4. Bramborovou galetku servírujeme s dresinkem a minisalátkem.
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Videorecept: Zeleninové ragú s bramborovým pyré podle Anny
Potřebujete k obědu nebo večeři připravit syté a plnohodnotné jídlo? Tak určitě zkuste tohle zeleninové ragú! Bez obav ho můžete nabídnout i těm, kteří jinak bezmasé pokrmy v oblibě příliš nemají - je totiž skvělé!
Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí náš jídelníček.
Autor:Zdeněk Pohlreich
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena