těsto | ||
---|---|---|
150 g | slanina | |
4-6 stroužků | česnek | |
2 ks | vejce | |
1 kg | brambory | |
3-4 hrstě | majoránka | |
3-6 lžic | hladká mouka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
slunečnicový olej |
Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme a osušíme. Polovinu brambor nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Druhou nastrouháme nahrubém struhadle. Nastrouhané brambory rukou zmáčkneme, aby vytekla všechna přebytečná voda se škrobem. Tu vylijeme. Strouhané brambory osolíme a zakápneme trochou mléka, aby nezhnědly. Dále vmícháme vejce, majoránku, prolisované česneky a podle chuti sůl a pepř. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou slaninu a vše zahustíme hladkou moukou. Celou směs důkladně promícháme ve středně husté těsto. Do pánve nalijeme hodně oleje, necháme ho rozpálit. Poté za pomocí naběračky dáváme do pánve malé dávky bramborákového těsta a přitlačíme. Bramboráky z jižní Moravy pečeme dozlatova na obou stranách. Pečené bramboráky prokládáme ubrousky, aby do sebe natáhly přebytečný tuk. Bramboráky z jižní Moravy podáváme tak, jak máme bramboráky rádi.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem
Kdo by neměl rád bramboráky - bramborové placky, které se připravují smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky podle tohoto receptu vám budou při smažení mizet pod rukama!
Autor:Peťula
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena