směs | ||
---|---|---|
500-700 g | cukr | |
1 kg | borůvky čerstvé | |
1 balíček | pektin | |
1 lžíce | kyselina citronová | |
podle chuti | ||
1 hrst | čerstvá máta |
Omyté borůvky dáme do hrnce s trochou vody a přivedeme k varu. Za občasného promíchání vaříme borůvky do změknutí, stačí asi tak pět minut. Přidáme cukr (na 1kg borůvek asi 500 - 700g cukru) kyselinu citronovou a pektin ( použití podle návodu), poté za častého promíchávání vaříme ještě asi 10 minut. Dobře omyté a na drobno nasekané lístky máty přidáme do směsi a ještě chvíli povaříme.
Marmeládu plníme do připravených čistých sklenic, dobře zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme takto do vychladnutí. Pokud dáváte přednost sterilizaci, mělo by postačit asi deset minut na 90 stupňů.
Jak zpracovat borůvky, aby vydržely co nejdéle?
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena