Připravíme si kvásek. Do většího hrnečku dáme 2 lžičky cukru, 2 lžičky polohrubé mouky, rozdrobené droždí a nalijeme 1dcl vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vykynout asi 10 minut.
Do mísy dáme mouku, žloutek, cukr, sůl, vlažný tuk (rozpuštěnou heru a olej) a přilijeme vlažné mléko podle potřeby. Doporučuji pozvolna přilévat, třeba nebude potřeba ani celý půl litr, nakonec přidáme kvásek. Zamícháme a vypracujeme těsto. Na mísu ani na vařečku se nesmí těsto lepit, nesmí být moc husté ani řídké.
Na vál vysypeme hladkou mouku a lžící odebíráme těsto, které vypracujeme do bochánků zhruba o velikosti koblížků. Bochánky na plechu potřeme bílkem, aby byly lesklé, a upečeme.
Bochánky podáváme k čočce na kyselo. Nejlépe teplé, chvíli po vyndání z trouby. Když náhodou zbudou, jsou dobré i vychladlé, ale nevydrží moc dlouho, asi 1 - 2 dny.