3 lžíce | máslo | |
1 ks | žloutek | |
3 dl | mléko | |
2 ks | kedluben | |
2 lžíce | hladká mouka | |
6 dl | zeleninový vývar | |
0.5 ks | paprika žlutá | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
jarní cibulka | ||
čerstvě mletý pepř |
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na hranolky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Nať jarní cibulky omyjeme a usekáme. V mléce rozkvedláme čerstvý žloutek. Na másle orestujeme nakrájené kedlubny. Přidáme mouku a za stálého míchání ještě asi 2 minuty pražíme. Potom vše zalijeme vývarem, vsypeme papriku a zvolna vaříme, dokud kedlubny nebudou měkké. Podle chuti osolíme a opepříme. Hladkou krémovou směs zalijeme mlékem se žloutkem. Bílou polévku s kedlubnou necháme přejít varem a ihned odstavíme. Bílou polévku s kedlubnou rozdělíme na talíře, hustě zasypeme cibulovou natí a podáváme. Jako vložku můžeme do polévky přidat vařený nakrájený brambor. Bílá polévka s kedlubnou je nejlepší horká.
Maso na kedlubnách v 5 variacích: Neuvěříte, jak skvěle chutná!
Jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Zkoušeli jste někdy tuto košťálovou zeleninu zkombinovat s masem? Budete překvapeni, jak takové kuřecí, vepřové a dokonce i rybí maso právě kedlubna doplní. Vybrali jsme pro vás 5 výborných receptů, které doporučujeme vyzkoušet ke všednímu, ale klidně i k nedělnímu obědu.
Aromatický libeček nejen do polévky: Zpestří chuť pokrmů a pročistí tělo
Jako malá holka jsem tuto bylinku nesnášela. Byl to pouhý dětský rozmar, ale kdo vaří s libečkem, ví, že má velmi výrazné aroma. Dnes už libeček běžně využívám při vaření sama a vždy se usměji při vzpomínce na dětství. Avšak libeček má spoustu využití, nejen v polévkách.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena