0.5 kg | cukr | |
1 ks | citron | |
1 špetka | kyselina citronová | |
5 l | převařená voda | |
10 ks | květ černého bezu |
1. Ve větší lahvi nebo džbánu rozpustíme v převařené vlažné vodě cukr s kyselinou citronovou. Přidáme květy bezu a nakrájený citron. Týden necháme vše uležet. Občas promícháme.
2. Po týdnu vše scedíme do lahve. Nápoj by bude mít hustou sirupovou konzistenci. Používá se ředěné jako sirup.
3. Také lze vyrobit bezovou limonádu - šábeso neboli plamšus. Rozpustí se asi půl kila cukru v 5 l vody , 10 i více okvětí, 1 citron. Občas zamícháme a po dvou dnech lze již pít jako limonádu. Vhodná při chorobách z nachlazení. Bez podporuje pocení.
Foto: Shutterstock.com
Bezové květy v kuchyni: Zkuste recept na domácí bezovou limonádu
Bezová květenství jsou snadno dostupná a lze z nich připravit široké spektrum (nejen) nápojů. Dnes to bude osvěžující voňavá bezová limonáda. FOTORECEPT vše usnadní.
Recept na bezovou marmeládu krok za krokem
Květy černého bezu mají široké využití. Dnes se z nich podle podrobného FOTONÁVODU naučíme voňavou marmeládu.
Autor:Vlasta1
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena