směs | ||
---|---|---|
6-8 ks | rohlík (starší) | |
3 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
30 g | máslo | |
1 špetka | mletý černý pepř | |
2 lžičky | sůl | |
2 hrstě | medvědí česnek | |
1 lžička | muškátový oříšek | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
strouhanka na vysypání |
Starší rohlíky nakrájíme, zalijeme vlažným mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a promícháme. Přidáme dva žloutky, nasekaný medvědí česnek, pepř, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, pečlivě promícháme a prsty promačkáme. Nakonec vyšleháme z bílků sníh a opatrně vmícháme do připravené směsi.
Směs vlijeme do formy nebo rozprostřeme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Pečeme dozlatova asi 40 minut na 170 stupňů, podle zkušeností s vlastní troubou.
Upečenou nádivku vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout a nakrájíme na plátky. Podáváme teplou s bramborami, výborná je ale i samotná a za studena.
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
Tradiční dobroty na velikonočním stole - velikonoční nádivka a tlačenka nesmí chybět
V našich článcích o tradičních českých receptech si připravíme velikonoční pokrm našich babiček - nádivku. Přidáme ještě recept na velikonoční tlačenku. Opět krok za krokem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena