těsto | ||
---|---|---|
5 ks | vejce | |
250 ml | voda | |
70 g | máslo | |
4 g | kypřicí prášek | |
150 g | bezlepková mouka | |
krém | ||
1 ks | žloutek | |
0.5 l | mléko | |
120 g | cukr moučka | |
200 g | máslo | |
1.5 balíčku | vanilkový pudinkový prášek | |
na potření | ||
máslo |
Do menšího kastrůlku dáme vodu a máslo, přivedeme k varu a vsypeme mouku. Po vsypání odtáhneme kastrůlek z plamene a za stálého míchání vytvoříme hladké těsto. Nesmí se udělat chuchvalce mouky. Když je těsto hladké, pánev přistavíme na plamen a mouku ještě za stálého míchání propaříme. Propařené těsto by se nemělo lepit ani na dno nádoby, ani na vařečku, mělo by se lesknout. Těsto vyklopíme do větší misky a hněteme ručním mixérem s hnětacími metlami při nejvyšší rychlosti. Postupně zahněteme všechna vejce. Těsto má být lesklé a zůstává viset na lžíci. Do vychladlého těsta vmícháme prášek do pečiva. Těsto dáme do sáčku se zdobítkem a na vymaštěný plech stříkáme věnečky. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C asi 20 - 25 minut. Během první 15 minut troubu neotvíráme, věnečky jinak spadnou. Ihned po upečení všechny věnečky ostrým nožem rozkrojíme (jinak budou pokleslé a sražené). Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a můžeme pocákat polevou nebo posypat cukrem. Krém připravíme následovně: Máslo (může být rozehřáté z mikrovlnky) třeme s práškovým cukrem a žloutkem. Pudink uvaříme v mléce a za stálého míchání vychladíme. Pak postupně vmícháme do máslového krému. Teplota obou musí být stejná, aby se krém nesrážel. Pokud se srazí, můžeme jej mírně nahřát a znovu utřít. Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta uchováváme v chladu. Podáváme při nejrůznějších příležitostech.
Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem
Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem.
Vánoční pečení: Domácí trdelník vyjde jen na pár korun
Tradiční pochoutka, která je shora do křupava opečená, uvnitř úžasně vláčná, voní po vanilce a skořici. Trdelníky si můžete upéct i v pohodlí domova, krok za krokem se je dnes naučíte upéct tak, aby chutnaly přesně jako ze stánku.
Nedávno jste zde měli možnost číst článek o celiakii. Dozvěděli jsme se, co to je, jak se toto onemocnění projevuje a něco málo z historie. Dnes bychom vás rádi seznámili se vznikem této choroby, ale hlavně s tím, jak vybírat potraviny a jak vařit pro ty, kteří mají takzvanou bezlepkovou dietu.
Autor:Geheimnis
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena