na potření | ||
---|---|---|
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | med | |
1 lžička | skořice mletá | |
těsto | ||
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
100 g | tuk | |
100 g | cukr krupice | |
1 lžička | citronová kůra | |
500 g | polohrubá mouka | |
30 g | čerstvé droždí | |
náplň | ||
400 ml | mléko | |
500 g | tvaroh | |
5 lžic | cukr krupice | |
1 balení | vanilkový pudinkový prášek |
Nejprve do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Poté si nachystáme všechny ingredience na těsto. Začneme tím, že do misky odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek a začneme od středu míchat. Přidáme žloutky, citronovou kůru a 100 g tuku. Nejlépe použijeme 50 g rozpuštěného másla, 25 g sádla a 25 g oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit. Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě jednu hodinu vykynout. Pokud máme doma robota či domácí pekárnu, usnadníme si s hnětením práci. Připravíme si náplň. Uvaříme dle návodu 1 balení vanilkového pudinku s cukrem, ovšem jen v menším množství mléka, aby byl pořádně hustý. Pudink po zchladnutí krátce vyšleháme s tvarohy z alobalu. Těsto po hodině kynutí zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme si vál a tři čtvrtiny těsta na něj přemístíme. Těsto vyválíme na obdélník, měl by být silný cca 4-5 mm. Celou plochu vyváleného těsta potřeme připravenou náplní z pudinku a tvarohu. Na horní části necháme cca 5 cm nepotřeno. Zdola nahoru začneme těsto rolovat do utažené tenké rolády. Nejlépe nití nebo vlascem krájíme cca 2 cm kolečka - stejným způsobem jako knedlíky, tedy podvlékneme pod roládu, nahoře překřížíme oba konce nitě a utáhneme. Skládáme na plech do tvaru těla beránka, ze zbylého těsta v misce vytvarujeme hlavu, rohy a nohy. Necháme cca 20 minut kynout na plechu, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C a potřeme beránka rozšlehaným vajíčkem, poté pečeme dozlatova cca 20 minut. Těsto vyjde na dva beránky, tedy jednoho můžeme sníst hned po upečení a druhého nechat na sváteční stůl. Případně zbytek těsta s náplní upečeme jen jako samostatné šneky na druhém plechu. Beránka ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem, s medem a skořicí. Necháme vychladnout, můžeme i dozdobit, například oči z hřebíčku, mašli ke krku nebo jedlé květy za roh. Beránek poslouží jako dekorace svátečního stolu a poté podáváme jako dezert ke kávě či čaji.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které ještě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena