těsto | ||
---|---|---|
1 ks | lahůdkové droždí | |
1.5 kg | hladká mouka | |
1 snítka | sůl | |
150-200 g | cukr | |
250 ml | mléko | |
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Uděláme si kvásek. Na dno mísy či kastrolku, nasypeme sůl, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr krupice, poté droždí (ne sušené) a prošleháme. Přidáme mouku, prošleháme metličkou, zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Poté kvásek přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek mouky a vypracujeme nelepící se těsto. Necháme na teplém místě nakynout.
Z těsta v rukách vypracujeme vdolky a skleničkou na panáka uděláme důlek. Bavorské vdolky smažíme v rozpáleném oleji a otáčíme v průběhu celého smažení.
Bavorské vdolky podáváme teplé i studené, jen tak na chuť, snídani či jako sladký dezert.
Vdolky na 7 způsobů: S tvarohem, smetanou i povidly
Vdolky, pro někoho obyčejné, pro někoho nenahraditelné. Smažené kynuté pečivo z jemného těsta, které má uprostřed důlek a plní se marmeládou, povidly, tvarohem, zakysanou smetanou či šlehačkou, skvěle chutnají i s rozvařeným drobným ovocem. Netradičně se dají připravit také z bramborového těsta. Pojďme se podívat na 7 podařených receptů, které mají naši čtenáři nejraději.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Autor:verunka131415
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena