2 stroužky | česnek | |
1 lžíce | olej | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
100 g | mrkev | |
50 g | petržel | |
1 šálek | čočka | |
300 g | batáty | |
30-40 g | čerstvý zázvor | |
800-1000 ml | zeleninový vývar | |
3-4 tobolky | kardamom | |
15 kuliček | barevný celý pepř | |
160 ml | kokosové mléko (19%) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
skořice celá | ||
mletý černý pepř | ||
chilli vločky | ||
omáčka Teriyaki | ||
krém | ||
250 g | zakysaná smetana | |
1-2 lžičky | čerstvý koriandr | |
50 g | řecký jogurt |
Čočku přebereme, vypereme a namočíme asi na 2 - 3 hodiny do studené vody. Menší cibuli, česnek a kousek zázvoru oloupeme a nasekáme nadrobno. Oloupané batáty nakrájíme na kostky. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si tzv. "bouquet garni", tedy balíček s kořením. Do sterilní gázy zavážeme tobolky kardamomu, asi 2 cm celé skořice a kuličky barevného pepře. Připravíme si smetanový krém k podávání. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, chilli vločkami a jemně nasekaným čerstvým koriandrem. Krém ochutíme solí a pepřem a několika kapkami omáčky teriyaki a necháme v chladu rozležet. Ve větším hrnci necháme na másle s olejem zesklovatět nasekanou cibulku, česnek a zázvor. K tomuto základu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a vše zvolna opékáme za občasného míchání asi 5 minut. Pak přidáme nakrájené batáty a nabotnalou (vodou propláchnutou) čočku a vše zalijeme vývarem. Vývaru nalijeme jen tolik, aby dosahoval do výše asi 1 cm nad zeleninu. Vše osolíme, vložíme balíček s kořením a zakryté zvolna vaříme asi 25 - 30 minut doměkka. Poté koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme dohladka. Vzniklou batátovo-čočkovou polévku naředíme kokosovým mlékem a podle potřeby i zeleninovým vývarem na požadovanou krémovou hustotu. Polévku necháme krátce přejít varem a poté ještě dochutíme solí a pepřem. Batátovo-čočkovou polévku se zázvorem rozdělíme na porce, do středu každého talíře přidáme lžíci ochuceného smetanového krému, ozdobíme čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena