1 lžíce | ocet | |
1.5 l | voda | |
0.5 hlávky | červené zelí | |
6 ks | bílá vejce |
Barvení vajíček je nedílnou součástí velikonočních příprav, navíc můžete zapojit i děti a z každoroční tradice bude zároveň i rodinná zábava. Pokud se bojíte, že bez chemických barviv nikdy nedosáhnete takových výsledků, prostě to zkuste a uvidíte sami. S pomocí přírodních materiálů dosáhnete celé palety krásných jarních barev, po obarvení pak stačí vajíčka potřít tukem a vaše kraslice se budou navíc nádherně lesknout.
Přírodní barvení vajec vám možná nepůjde tak rychle od ruky, jako barvení syntetikou. Výsledek také nebude vždy bezchybný a stejný, přírodně barvená vajíčka jsou obvykle každé jiné, barvy nejsou jednolité, což dělá z každého vajíčka originál. Barvy mohou tvořit na povrchu vajec nejrůznější obrazce, mapy apod. Berte to jako kouzelné experimentování, které vás a vaše děti bude určitě bavit. Ale teď už si konečně řekněme, jaké přírodní barvící materiály vlastně použít.
Nyní pojďme na samotné barvení vajíček červeným zelím. Nejprve si nakrájíme půl hlávky červeného zelí na proužky a vložíme do hrnce. Vložíme omytá vejce s bílou skořápkou. Pokud je chceme nazdobená obtisky rostlin, předem na skořápky přiložíme nasbírané čerstvé drobné nejedovaté květiny a bylinky (například sedmikráska, fialka,...), přetáhneme silonkou, zavážeme provázkem a takto připravená vložíme do hrnce k nakrájenému zelí. Vejce zalijeme vodou, přidáme ocet, přivedeme k varu a vaříme 9 minut. Poté odstavíme a po úplném vychladnutí necháme cca 6 hodin (nebo přes noc) v lednici. Poté obarvená vejce vyjmeme z vody a osušíme ubrouskem, případně odstřihneme silonku a odstraníme kvítky.
Takto přírodně nazdobená vajíčka skladujeme v lednici, můžeme je poté nabízet koledníkům či je mít jako dekoraci na svátečním stole a následně je zpracovat například do pomazánky.
Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena