těsto | ||
---|---|---|
500 g | hladká mouka | |
50 g | cukr krupice | |
3 lžičky | lahůdkové sušené droždí | |
1 špetka | sůl | |
250 ml | mléko | |
3 ks | vaječný žloutek | |
100 g | máslo | |
podle potřeby | ||
olej na smažení | ||
na ozdobu | ||
1 balíček | mléčná čokoládová poleva | |
1 balíček | barevná cukrová poleva | |
1 balíček | cukrové pestré zdobení |
Ve větší míse smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidáme mléko, vaječné žloutky a důkladně promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a obouma rukama důkladně prohněteme, až bude dostatečně hladké a pružné. Přendáme je do tukem vymazané mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu. Poté znovu zlehka propracujeme a necháme odležet ještě asi půl hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Po vykynutí jej rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku zhruba jednoho centimetru cm a necháme dvě minuty odpočívat. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm pak vykrajujeme kolečka. Pak vykrajujeme středy vykrajovátkem o průměru 3,5 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout.
Rozpálíme vysokou vrstvu oleje a donuty v něm postupně smažíme asi 1–2 minuty po každé straně dozlatova. Poté je necháme okapat na papírových utěrkách.
Nakonec potáhneme ovocnou, čokoládovou, pistáciovou či jinou polevu podle chuti. Než poleva zaschne, každý donut posypeme cukrovým nebo čokoládovým zdobením, velmi pěkně bude vypadat také například kokos nebo mini lentilky.
Videorecept: Vegan mango donuty podle Anny
Je to tak, i donuty se dají udělat ve zdravější variantě! Tady máte moji variantu, která je za mě nejzdravější a nejchutnější, co se mi kdy povedla udělat.
Valentýnské donuty s čokoládovou polevou krok za krokem
Valentýn se blíží a je na čase připravit něco sladkého pro své blízké a milované. Zaručujeme, že tyto pečené donuty si všichni zamilují.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena