náplň | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1 stroužek | citronová kůra | |
1 špetka | muškátový květ | |
těsto | ||
1 ks | vejce | |
0.3 l | mléko | |
30 g | droždí | |
140 g | cukr krupice | |
600 g | hladká mouka | |
120 g | tuk na pečení | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
marináda | ||
1 lžíce | rum | |
podle chuti | ||
1 hrst | rozinky | |
na ozdobu | ||
1 hrst | mandle |
Barevnou domácí vánočku zvládnete v deseti následujících krocích: 1. Nejdříve vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. 2. V hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Stačí chvilinka, uvidíte sami, jak nabyde. 3. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. 4. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, které byly předem namočené v rumu. 5. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. 6. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, tedy pozor, musí být tak akorát! 7. Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout. 8. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na čtyři, tři a dva díly. 9. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze čtyř, pak ze tří a nakonec ze dvou dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. 10. Barevnou vánočku pečeme zhruba 45 minut asi na 150 - 160 °C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.
Od tvarohové po máslovou: Výběr redakce na TOP recepty na vánočky
Vánočka - nadýchaná, voňavá a poctivá jako od babičky. Možná už také přemýšlíte, jaká vánočka letos zvítězí mezi nejrůznějšími recepty. Z našich tipů si nelze nevybrat a poradíme vám i s jejím pletením.
Autor:misa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena