těsto | ||
---|---|---|
1 lžíce | cukr | |
1 lžička | sůl | |
2 ks | vejce | |
0.5 l | mléko | |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva | |
1 kostka | droždí | |
0.5 kostky | tuk na pečení | |
1 kg | hladká mouka | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
tuk | ||
na ozdobu | ||
1 balíček | kmín | |
1-2 lžíce | mák | |
1-2 lžíce | sezamová semínka | |
1-2 lžíce | hrubá sůl |
Do hrnečku dáme trochu teplého mléka a celé droždí, necháme pár minut vykvasit. Do mísy nasypeme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, přidáme vejce a tuk. Přidáme kvásek a všechny suroviny prohněteme. Těsto necháme na teplém místě kynout.
Z těsta tvarujeme malé žemličky, které klademe na tukem vymazaný plech. Babiččiny žemličky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, kmínem, sezamovým semínkem a hrubou solí. Babiččiny žemle pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Doba pečení záleží na velikosti žemliček.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:máma
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena