Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.
Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje.
Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu.
Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout.
Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme.
Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova.
Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.