1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
0.5 kostky | droždí | |
120 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
500 g | hladká mouka | |
250 ml | mléko polotučné | |
na potření | ||
---|---|---|
máslo | ||
náplň | ||
povidla |
Mouku prosejeme do velké mísy. Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru. Nakonec zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. K vyběhnutému kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a přisypeme špetku soli. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Během kynutí těsto dvakrát opatrně promísíme. Z vykynutého těsta uděláme hada a rozkrojíme na stejně velké dílky. Každý dílek těsta v dlaních a pomocí prstů roztáhneme, naplníme lžičkou povidel a dobře uzavřeme. Do pekáčku vymazaného máslem klademe buchty těsně vedle sebe a vždy každou buchtu ze stran pomažeme máslem, aby se nepřilepily k sobě. Kynuté buchty s povidly pečeme na 170 °C dozlatova. Ještě teplé kynuté buchty s povidly potřeme máslem, necháme vychladnout a na talíři buchty posypeme moučkovým cukrem.
Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů
Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena