1-2 stroužky | česnek | |
30 g | máslo | |
4 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
1 lžička | kmín | |
2 lžičky | libeček | |
2 ks | bobkový list | |
1.5 kelímku | zakysaná smetana | |
2 l | zeleninový vývar | |
2 lžičky | mletá sladká paprika | |
2 špetky | mletý černý pepř | |
600-700 g | kysané zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
hladká mouka |
Na recept si připravíme všechny uvedené suroviny. Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili přílišné kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky. Brambory si uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě do poloměkka. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Babiččinu zelňačku můžeme i zahustit, já to však nedělám. Použít můžeme hladkou mouku nebo hotovou světlou jíšku. Babiččinu zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem. Nejlepší je na druhý den.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena