1 ks | vejce | |
3 lžíce | máslo | |
voda | ||
2 hrstě | krupice | |
2 kostky | Masox | |
1 ks | uzená žebra |
Uzené žebro si uvaříme den předem. Měkké maso obereme, nakrájíme na malé kousky a uložíme tak, aby neoschlo. Vývar necháme vystydnout. Z vychladlého vývaru posbíráme ztuhlý tuk, který můžeme použít třeba pod omáčku, nebo jej jen vyhodíme. Na másle opražíme krupici, ne úplně dotmava, jen dorůžova. Zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme, aby se nám neutvořili hrudky. Když se polévka začne vařit, vhodíme masox a pokrájené uzené maso a asi 7 minut povaříme. Těsně před dovařením vyklepneme do polévky celé vejce a vidličkou vymícháme na nitky. Podáváme nejlépe v polévkových miskách s pečivem. Polévku nesolíme, je slaná dost. Pokud ale bylo maso moc slané, povaříme v polévce jeden syrový brambor a ten sůl stáhne.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena