Příprava konzumního aspiku je základní proces, který využijete nejen při výrobě studených jídel, ale také při servírování různých masových či zeleninových pokrmů. Tento aspik je čistý, průhledný a jemný, ideální pro profesionální kuchyně i domácí použití. Kromě toho se používá i v maloobchodě.
150 g | cukr | |
150 g | sůl | |
400 g | cibule | |
8600 g | voda | |
60 g | bílek | |
1000 g | želatina | |
1000 g | ocet 8% | |
2 g | bobkový list | |
5 g | celý pepř | |
25 g | worcester | |
5 g | celé nové koření |
Želatina je základní složkou pro výrobu aspiku, ale najdete ji i v mnoha dalších potravinách, jako jsou želé nebo různé dezerty. Želatina se získává z kolagenu, což je bílkovina obsažená v pojivových tkáních zvířat. Má schopnost při zchlazení vytvářet pevný, průhledný gel, který se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a farmacii. Kromě své textury a využití je želatina také výborným zdrojem bílkovin a může podpořit zdraví kloubů a kůže.
Autor:Josef Brychta
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena