Z artyčoků odstraníme stonky a vnější tvrdé listy, seshora je trochu seřízneme a na řezných plochách pokapeme citronem. Takto připravené artyčoky krátce povaříme v mírně osolené a okyselené vodě. Povařené artyčoky scedíme a necháme okapat. Opatrně z nich vyjmeme srdíčka tak, abychom nepolámali dužnaté lupeny.
Kuřecí maso si předem uvaříme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso, nakrájená srdíčka artyčoků, sůl, koření, smetanu a nasekané bylinky. Směs k plnění dobře promícháme.
Směsí naplníme artyčoky, rozložíme je do olejem vymazané zapékací mísy a ve středně vyhřáté troubě zapečeme.
Artyčoky plněné mletým masem podáváme s bramborovou kaší nebo jen pečivem jako hlavní chod.