těsto | ||
---|---|---|
200 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
1 hrnek | mléko | |
0.5 kostky | droždí | |
1 lžíce | citronová kůra | |
400 g | polohrubá mouka | |
náplň | ||
30 g | máslo | |
2 lžíce | cukr krystal | |
200 g | ovesné vločky | |
2 sklenice | angreštový kompot | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání |
Mouku vsypeme do zadělávací mísy, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí rozpustit. Potom vmícháme vejce, rozpuštěné máslo (ale jen vlažné), zbylý cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto řádně zpracujeme, až tvoří bubliny a nelepí se na mísu. Těsto přikryté utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout. Na pánvi rozpustíme máslo s cukrem a vmícháme ovesné vločky, chvilku je restujeme a pak je necháme na talíři vychladnout. Plech vymastíme tukem nebo vyložíme pečícím papírem. Na něj rozválíme těsto tak, aby mělo trochu zvýšené okraje. Pod utěrkou necháme 20 minut kynout. Scezený angreštový kompot (2 sklenice - 0,7 l) rovnoměrně rozprostřeme na těsto a posypeme připravenými vločkami. Pokud máme čerstvý angrešt, tak ho potřebujeme asi 1 kg. Angrešt očistíme, omyjeme a dobře osušíme. Koláč pečeme asi půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C. Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme. Angreštový koláč s ovesnými vločkami nakrájíme a podáváme jako lahodný moučník na stůl.
Angrešt - drobné ovoce, které bychom neměli opomíjet
Název angreštu pochází z italského "angresto" - kdysi se tak totiž označovaly bobulky divoké révy nebo kyselé víno. Proč se vyplatí jejich pěstování? A do jakých pokrmů se hodí?
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Autor:veraricna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena