2 ks | bobkový list | |
3 ks | nové koření | |
6 kuliček | celý černý pepř | |
800 g | vepřová žebírka | |
marináda | ||
---|---|---|
4 stroužky | česnek | |
100 g | rajčatový protlak | |
2 dl | světlé pivo | |
10 lžic | rostlinný olej | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
3 lžíce | javorový sirup | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
3 lžíce | sweet chilli omáčka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Ze všeho nejdříve si naporcujeme žebírka na menší kusy. Žebírka vložíme do hrnce s osolenou vodou, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Na mírném ohni vaříme 2 hodiny, aby byla žebírka měkká a šla hezky od kosti.
Mezitím si připravíme marinádu - smícháme olej, protlak, pivo, javorový sirup, třtinový cukr, sweet chilli omáčku, mletou červenou papriku, oloupaný a prolisovaný česnek a podle chuti sůl a pepř. Vše promícháme tak, aby vznikla hladká směs. Uvařená žebra vyndáme z hrnce, obalíme v marinádě a vyložíme na plech. Maso zalijeme zbytkem marinády a pečeme na 180 °C 30 minut. V průběhu pečení kontrolujeme a případně přeléváme žebra marinádou ze dna plechu.
Americká vepřová žebírka podáváme s libovolnou přílohou.
Při grilování především masa jde o zásady, které mnozí dodržují i při jiných úpravách (například pečení) a není třeba se o nich zmiňovat, ale je vhodné si je připomenout. Maso před grilováním nesolíme, pouze okořeníme či opepříme, potřeme olejem a necháme odpočinout. Povrch zůstane suchý a bílkovina se na něm lépe srazí a vytvoří nepropustný obal, maso tak zůstane šťavnaté a se vzhledným a do červena zbarveným povrchem, sůl použijeme až ke konci nebo těsně před podáváním. Okořeněné a odpočinuté maso macerujeme ve víně, koňaku a podobně, aromatické látky prostoupí masem, které tak bude chutnější. Grilování v alobalu nebo v jiném obalu má tu výhodu, že maso můžeme péci bez potírání tukem a zároveň zůstane šťavnaté a jemné.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Ivana Miklíková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena