těsto | ||
---|---|---|
42 g | droždí | |
1 lžička | cukr | |
530 ml | voda | |
2 lžičky | sůl | |
1 lžička | kmín | |
600 g | hladká mouka | |
200 g | hladká žitná mouka |
Do hrnečku dáme zhruba 150 ml teplou vodu (cca 40 ˚C). Nemusí to být přesně, musí tam ale zbývat místo, až se kvásek zvedne. Přidáme lžičku cukru a rozmícháme ho. Přidáme rozdrobenou kostku droždí (42g, opět, nemusí to být úplně přesně). Prošlé droždí je lepší nepoužívat, už se tak nezvedne a chleba pak bude tuhý a "mokrý".
Dál pokračujeme s nádobou robota, postavenou na váze. Nasypeme hladkou mouku a žitnou mouku. Pokud vám ujede ruka, nic se neděje, dáte méně té druhé - celkem by to mělo být 800 g mouky. Přidáme lžičku kmínu a dvě lžičky soli. Vlijeme hrneček s kváskem a přidáme další teplou vodu, celkem to bude 530 g. Na to pozor, těsto je na to hodně citlivé, pokud je vody moc, chleba se rozlije v placku a při krájení se drobí, pokud je vody málo, nevykyne a bude tuhý.
Nádobu dáme do robota nebo těsto hněteme vařečkou, což je celkem zdlouhavá otrava a ajťáka z toho bolí ruka. Do pekáčku si dáme pečící papír a těsto "vyženeme" z nádoby robota do pekáčku. Troubu nastavíme na 40˚C a počkáme 40 minut. V létě stačí sluníčko, radiátor, případně hřející počítač - pokud necháváte kynout mimo troubu, přikryjeme těsto utěrkou kvůli osychání, prachu a hmyzu. Těsto se zvedne.
Nastavíme troubu na 185 °C a 60 minut. Po hodině chleba vyklopíme z pekáčku.
První dva dny skladujeme kmínový chléb v plátěném pytlíku nebo utěrce, dalších 5 dní vydrží v igeliťáku, pak je pořád ještě dobrý na topinky.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Autor:David Matějček
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena