těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
2 ks | žloutek | |
1 kostka | droždí | |
60 g | cukr krupice | |
750 g | hladká mouka | |
350 ml | vlažná voda | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
1 ks | bílek |
Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek z vlažné vody, droždí a lžičky cukru. Přidáme cukr, žloutky a zaděláme do hladkého těsta. Na teplé místě necháme vykynout. Vykynuté těsto propracujeme ještě jednou a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu odkrojíme malý kousek a tyto odřezky spojíme a vyválíme na tenkou placku. Z té vykrajujeme vánoční tvary, potřeme rozšlehaným vejcem, zdobíme kořením podle fantazie, klademe na plech vyložený pečícím papírem a asi 10 až 15 minut pečeme při 180°C. Ze třech dílů vyválíme tenké provázky, spleteme klasický cop a na plech stočíme do věnce. Konce dobře přimáčkneme. Potřeme také rozšlehaným vejcem a do kříže vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček, které zatížíme kamínky nebo luštěninami. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně půl hodiny. Na vychladlý věnec lepíme bílkem upečené vánoční tvary, dozdobíme mašličkami, vložíme svíčky a můžeme dávat na stůl.
Jak si s dětmi užít Mikuláše? Tvořte, bavte se a nezapomeňte na dobré skutky!
Za pár dní je tu poslední měsíc v roce a nutno si přiznat, že prosinec má už od prvního dne své neodolatelné kouzlo. Pro děti nastává období mnoha příslibů a příchod Mikuláše je jedním z nich. Připravte dětem mikulášský den, jak se patří!
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena