Patří mezi tepelně neopracované fermentované uzeniny. Má tmavou barvu a výraznou paprikovou a piknantní chuť. Pravá čabajka by měla vydržet až 4 měsíce.
Jemný uzený sýr ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka.
Polotvrdý sýr z plnotučného kravského mléka.
Gruzínský chléb z kukuřičného těsta. Je výborný k sýru.
Čaje jsou výrobky rostlinného původu, které slouží k přípravě nápojů. Čaj je také již vyrobený nápoj. Rozlišujeme čaje bylinné, černé, zelené, míchané, fermentované, instantní, ovocné nebo jen ovoněné.
Označení pro malé sépie.
Calaspara je speciální rýže pro přípravu španělské paelly. Pěstuje se především na východním pobřeží Španělska. Rýži calaspara můžeme nahradit rýží arborio či carnaroli. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Hustá polévka z ryb a mořských plodů.
Klasická polévka galicijské kuchyně ve Španělsku. Jde o silný vývar se zelím, fazolemi a bramborami.
Suché jablečné brandy vyráběné z na severu Francie v Normandii. Je často užíváno v kuchyních zejména v kuřecích vepřových a telecích mísách.
Přeložená pizza plněná různými ingrediencemi z italské Neapole.
Sýr s bílou plísní. Je smetanově krémový a jemnější než náš hermelín. Je dostupný celoročně.
Známý italský aperitiv. Dá se koupit ve dvou verzích: hořkosladký a sladký. Hořký se těší větší oblibě a podává se sodou. Také se používá při míchání koktejlů.
Candát je dravá sladkovodní ryba se štikovitě protáhlým tělem. Dává přednost vyhřátým vodám a živí se především plevelnými rybami, přičemž si nekonkuruje se štikou. Ceněnou pochoutkou ve vyšší cenové relaci je maso dravého candáta. K dostání především ve specializovaných restauracích. Na pultech obchodů se objevuje jen velmi zřídka. Průměrná váha ryb je mezi 1,5 - 2,5 kg. Maso candáta patří mezi nejjemnější maso sladkovodních ryb, protože nemá příliš svalových kůstek. Nejchutnější je pečený.
Malé bílé fazolky velmi oblíbené v italské kuchyni.
Těstovinové závitky - duté válečky z nudlového těsta, které plníme různými náplněmi a zapékáme. Jeden člověk spořádá tak 4 válečky.
Sladké smažené trubičky plněné krémem z ricotty a kandovaného ovoce. Specialita sicilské kuchyně.
Věhlasné toskánské mandlové sušenky s celými mandlemi, podávané většinou jako dezert k vínu Vin Santo.
Indický celozrný chléb z pšeničné mouky, soli a vody, pečený na pánvi jako placky.
Sicilský pokrm, který hodně připomíná naše klasické lečo. Připravuje se z paprik, lilků, kaparů, oliv, celerových řapíků a rajčat. Zpravidla se ochucuje octem a ančovičkam.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena