Občas se nám stane, že pečiva koupíme o dost víc, než stihneme zkonzumovat. Proto přemýšlíme nad tím, jak ho dobře uskladnit. Nejlepším způsobem je zmrazování.
Ale víte jak pečivo zamrazit, aby nenasáklo všehochuť mrazáku plného masa, zeleniny, hub, či jakýchkoli jiných potravin, které mají silnější aroma? Že nevíte? Tak se na zmrazování podíváme blíže.
Má-li pečivo či chléb po rozmrazení chutnat a vonět jako čerstvě upečené, je nutné zabalit je co nejdříve do alobalu. Alobal se pro tento účel hodí nejlépe, jelikož pečivo těsně obepíná a tím zabraňuje přístupu kyslíku. Má také tu výhodu, že pečivo které chceme rozmrazit, dáme v něm do studené trouby, kde rozmrazování začíná od okamžiku, kdy se začne trouba zahřívat. Díky tomu nespotřebováváme zbytečnou energii. Alobal kromě toho chrání před vysycháním a odstraňujeme ho až těsně před koncem rozmrazování. Tím docílíme skvěle křupavého pečiva.
Takové pečivo lze zamrazit až po dobu 4 - 6 měsíců. Pokud toto pečivo zamrazíme v alobalu, či v hliníkových formách, můžeme je po rozmrazení dát péct přímo - bez čekání na rozmrazení na vzduchu. Tím ušetříme velkou spoustu času. Toto pečivo (např. koláče) rozpékáme při 175 °C (plyn stupeň č.2 - 3) asi 1 hodinu. Lze takto rozpékat i jednotlivé kousky pečiva, ale zde musíme myslet na to, že doba rozpékání bude rozhodně kratší.
Pro zmrazení použijeme také alobal, zamrazit je lze na dobu až 6 měsíců. Rozmrazujeme je při pokojové teplotě asi 2 hodiny, nebo je pečeme na 200 °C (plyn 3 - 4), podle tloušťky 5 - 8 minut. Po rozpečení s rozříznutím počkáme ještě hodinu. Protože by se korpus mohl drolit.
Upečené necháme vychladnout a zmrazíme. Zamrazené je můžeme skladovat přibližně 1 měsíc. Těsto rozpékáme na plechu v horké troubě při 200 °C (plyn 3 - 4) asi 6 - 10 minut.
Nakrájíme na krajíce a ty všechny společně zabalíme do alobalu. A zamrazíme.
Chléb můžeme skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujeme buď volně nebo v opékači topinek. Pak jej ale spotřebujeme co nejdříve.
Koláče s ovocem i bez něj nakrájíme podle toho, jak jsme zvyklí je servírovat. Zabalíme společně do alobalu. Zamrazené nám vydrží přibližně 6 měsíců. Zmrazené kynuté koláče vložíme do trouby a při 200 °C (plyn 3 - 4) rozpékáme 5 - 10 minut. Na ploché kousky lze pro rozpékání použít i toastovač, v tom případě nejdříve rozpékáme spodní stranu.
Tomuto způsobu uchovávání čerstvých potravin dává přednost většina domácností. Jeho hlavní výhodou je zachování čerstvosti potravin, skutečně na co nejdelší období. Pokud se však jedná o potraviny, které lze uchovávat sušením, pak je lépe dát předost tomuto způsobu, například houby, mražené vydrží asi 6 měsíců, zatím co sušené nám mohou při správném nasušení, uzavření a správných celkových podmínkách vydržet třeba i dva roky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena