Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.
Nedávno mě rodina uprosila, abych jim na výletě koupila valašský frgál. Koupila jsem čtvrtku makového a čtvrtku borůvkového, za oba koláče jsem zaplatila 70 Kč, což mě překvapilo. Rozhodla jsem se, že zkusím tyto chutné koláče upéci doma a zjistím cenovou náročnost.
Podle našeho fotoreceptu upečete čtyři povidlové valašské frgály. Náklady na jejich upečení byly 129,14 Kč + náklady na energii. Práce s nimi moc nebylo, nejvíce obstarala domácí pekárna a trouba. Kdybych je však kupovala, zaplatila bych za ně 560 Kč. Příprava není vůbec složitá a výsledek je dokonce lepší než u koláče kupovaného.
Zkuste také: Recept na švestková povidla krok za krokem
Připravíme si 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 2 žloutky, 35 g droždí, 75 g moučkového cukru, 1,4 g citronové kůry a špetku soli.
Nejprve dáme na dno míchací nádoby změklé máslo. Pak přilijeme mléko s rozmíchanými žloutky. Poté přidáme mouku s moučkovým cukrem. Do jednoho rohu vsypeme sůl, do jiného citronovou kůru. Na střed rozdrobíme droždí.
Po ukončení kynoucího programu necháme těsto ještě cca 1/2 hodiny kynout již ve vypnuté domácí pekárně.
Toto je náplň na jeden frgál. Pokud budete dělat všechny koláče povidlové, je nutné udělat povidlovou náplň ze čtyřnásobné dávky.
Vše rukama dobře prohněteme a vyrobíme si drobenku.
Z každého dílu vyválíme velké tenké kolo pouze s vyššími okraji, aby náplň nevytékala.
Na horkovzduch jsem koláče pekla 20 minut.
Pokud chceme, můžeme jej pocukrovat moučkovým cukrem, pro někoho jsou však sladké dost.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena