Když venku mrzne, prší nebo sněží, není nic lepšího, než se zahřát talířem polévky. Vydatná polévka je kulinářský poklad, který nejen zahřeje tělo, ale pohladí i duši. Mnohdy ani nepotřebujete recept. Jak si je připravit za pár korun a z čeho?
V zimě je tělo vystaveno chladu a potřebuje více energie na udržení tepla. A polévky, které jsou hutné, poctivé, krémové a vydatné s tím skvěle pomáhají! Vaříme a jíme je rádi proto, že jsou teplé, syté a plné živin. Často poslouží jako hlavní chod.
Pro české domácnosti patří polévky mezi oblíbená a tradiční jídla. Připravit je můžeme z masa i mořských plodů, vajec, brambor, luštěnin či obilovin.
K vydatnosti přispívá kromě škrobnaté zeleniny také smetana v různých podobách, bílý jogurt nebo nejrůznější polévkové zavářky. Bohatou polévku zkrátka můžeme připravit za pár korun, i z ní udělat jídlo de luxe. Jaké polévky v zimě kralují?
-> Snadné polévky pro začátečníky aneb Jak se dobře prohřát?
Kořenová zelenina, jako mrkev, petržel, celer nebo brambory, jsou v zimě základem mnoha polévek. Jde o škrobnatou zeleninu, které se dobře skladuje, je cenově dostupná. Polévku výborně zahustí a dodá jí objem.
-> Pohanku si zamiluje každý. Ochutnejte nákyp, připravte salát či levnou polévku
Klasické vývary z masa a kostí jsou v zimě doslova zázračným lékem. Hovězí, kuřecí nebo zvěřinový vývar dodá tělu potřebné minerály a pomáhá posílit imunitu. Vývary jsou skvělé i jako základ pro další polévky, například husté zeleninové nebo s těstovinami.
-> Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič
Luštěniny, jako jsou čočka, hrách nebo fazole, se v zimě báječně hodí. Mají vysoký obsah škrobu, a polévce krom příjemné konzistence dodají také sytost s vlákninu. K vaření luštěninové polévky můžeme použít i konzervované, tedy již uvařené, luštěniny.
Kroupy, pohanka nebo bulgur jsou suroviny, které zimním polévkám dodají sytost, hloubku i strukturu. Obiloviny jako kroupy jsou navíc levné a dostupné, což ocení každá domácnost, která hledí na rozpočet.
Zimní krémové polévky z dýně, brambor, kapusty nebo květáku jsou dokonalým spojením hladké konzistence a intenzivní chuti. Na krémovou polévku můžeme použít i polotovary, jako jsou konzervovaná rajčata, rajčatový protlak mražený špenát nebo kukuřice a připravit je i s minimálním rozpočtem.
Recepty na hřejivé polévky, které by vám neměly utéct:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena