Zelí patří k české klasice
Bez zelí si málokdo umí představit českou klasiku s vepřovým masem a knedlíkem. Ale už jste zkoušeli zelí z jiné suroviny? Co takhle kedlubnové? Kedlubny jsou již k dispozici téměř celoročně a příprava je opravdu jednoduchá a rychlá.
Recept na kedlubnové zelí krok za krokem
1) Na recept si připravíme 4 větší kedlubny a všechny další suroviny podle chuti - cibuli, ocet, sůl, mletý černý pepř, kmín, bobkový list, cukr a máslo.
2) Kedlubny pečlivě oloupeme a odstraníme i dřevitou slupku, která by nám později vadila. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3) Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
4) V hrnci rozehřejeme kousek másla (asi 30 g) a cibuli osmahneme. Přisypeme nastrouhané kedlubny a krátce orestujeme.
5) Ke kedlubnám přilijeme trochu vody, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme bobkový list. Za občasného míchání dusíme kedlubnové zelí doměkka. Stačí zhruba 20 minut, záleží na stáří kedluben.
6) Hotové kedlubnové zelí okyselíme octem (1 - 2 lžičky) a podle potřeby dochutíme. Můžeme přidat i trošku cukru, ale u kedlubnového zelí to většinou není potřeba. Bobkový list vyjmeme.
7) Hotové kedlubnové zelí podáváme jako přílohu k libovolným pokrmům. Výtečně chutná k pečenému masu, ale příjemné doplní také vařené brambory a sojové kostky.