Vařit dobře, chutně, přitom šetrně, to měly stále na mysli minulé generace žen. Zelenina jako zdravá součást jídelníčku.
Vařit zdravě vždycky znamenalo požadavek, aby v jídelníčku nechyběla žádná ze složek významných pro lidskou výživu.
Dnes snad v žádných kuchařských knihách nikdy nechybí zelenina. Ani v těch starších ročnících - tam nechyběly především ty druhy, které si každý mohl vypěstovat na vlastní zahrádce. Něco spotřeboval, něco prodal do měst. Bývalo to hlavně zelí hlávkové i kysané, okurky salátové i kvašené, cibule, česnek, mrkev, petržel a celer, červená řepa, ale také květák a hlávkový salát, kapusta i tuřín a kadeřávek. Také bylinek, zelených rostlinek, jimiž se kořenilo a dodnes koření - pažitka, petrželka, kopr, libeček, estragon, majoránka, kerblík, dobromysl a další. Do polévek a do omáček, zejména do tzv. bílých, se vkládaly zjara i lístečky pampelišek, kopřiv, řeřich. Pokud se na zahrádce urodilo větší množství zeleniny, upravovala se zasyrova i tepelně. Ale i dnes je velký výběr zeleniny - čerstvé i mražené nebo sušené - v našich obchodech. Stačí pouze vybrat tu správnou kuchařku, vyhledat vhodný recept a nebát se připravit pokrm s tou zeleninou, na kterou máme právě chuť.
Zelenina se dá zpracovávat za tepla i za studena. Samozřejmě by měl člověk jíst více tu syrovou, ale pokud při tepelné úpravě zeleninu "hodiny nedusíme", ale necháme ji jen "zlehka a krátce změknout", pak všechny její dobré vlastnosti, pro které je oblíbená, zachováme. Přidává se k různým masovým směsím, do vaječných omelet, do nákypů, k mletým masům, apod. Je možné zeleninu podávat i jako samotnou přílohu k různě upraveným bramborám, k rýži, těstovinám, toastům. Také studené úpravy zeleniny jsou velice oblíbené. Najemno se strouhá zelí či mrkev s jablkem a ochucuje se oslazenou citronovou šťávou, pokrmy se zdobí plátky okurek, kousky paprik, ředkviček, brokolice a rajčat. Dnes je k dostání také spousta různých tvořítek, kterými se čerstvá zelenina nechá moc hezky tvarovat a ozdobí pak nejen jednotlivé pokrmy na talíři, ale také připravené studené mísy pro slavnostní příležitosti. Navíc takto upravená zaujme malé děti, které mohou mít někdy odmítavý vztah k čerstvé zelenině.
O salátech bylo již mnoho napsáno a přesto je jich mnoho, o kterých jsme třeba ještě neslyšeli a které stojí za ochutnání. Někdy však jen stačí připravit si zeleninu, kterou máme rádi, nebo na kterou máme chuť, a vyzkoušet ji drobně nakrájenou, šťávou z citronu ochucenou a mírně oslazenou. Zakapáním salátu dobrým olivovým olejem chuť zeleniny ještě zvýrazníme. Můžeme použít sladké bílé zelí, mrkev a papriku nebo rajče. Takový jednoduchý salát pak doplní třeba pokrm na talíři nebo nám nahradí zdravou svačinu, stačí k němu přikusovat lehce opečený toast. Varianty mohou být různé. Směs zeleniny zalijeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a opět přidáme pečivo a můžeme tak zdravě povečeřet nebo vydatně posnídat.
Nemusíme doma mít knihovnu plnou kuchařských knih, abychom si mohli upravit dobrou zeleninu. Leckdy totiž stačí jen u známých nebo v oblíbené restauraci ochutnat dobrý salát nebo zeleninovou přílohu a pak už jen svou vlastní fantazií docílit podobného výsledku ve vlastní kuchyni. Stejně jako je mnoho variant úpravy jiných pokrmů, tak i zeleninu je možné různě upravovat zastudena i zatepla, aby nám vhodně doplnila naši stravu, a to podle našich chutí a podle okamžitých nápadů.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena