Je prokázané, že látky obsažené v česneku prospívají srdci. Také snižují krevní tlak a potlačují tvorbu cholesterolu v játrech. Proto lékaři doporučují konzumovat dva malé stroužky denně. Česnek také zpomaluje srážení krve, k tomu je však potřeba veliké množství. Sušený česnek působí stejně.
Některé studie prokázaly, že určité sloučeniny, jež se v česneku nachází, brání růstu některých zhoubných nádorů.
Další prokázaná účinnost česneku je proti houbám a plísním, funguje jako přírodní antibiotikum. Velmi dobře také působí proti cukrovce, dokonce je možné, že snižuje dávky inzulínu. Velmi účinně napravuje česnek střevní mikroflóru, takže dětičky trpící roupy a škrkavkami zásobujte česnekem a bude lépe!
Největším záporem je zápach z úst, který přijde po každé konzumaci a uznejte sami, jestli vám je to příjemné. Vařením se sice zápach lehce zmírní, ale stejně je spoustě lidem velmi nepříjemný. Existuje spousta fíglů jak tomu pachu zabránit, sníst trochu petržele, rozžvýkat pár zrnek kávy, ale nejčastěji se radí pít mléko.
Někteří lidé trpí po požití česneku migrénami a jsou i případy, že si lidé stěžují na pálení žáhy. I přes všechny jeho nežádoucí příznaky je česnek velmi oblíbenou a užívanou mňamkou, která jídlu dodá takový ten správný říz.