Hroznové víno, to jsou malé zelené či fialové kuličky. Oblíbené ovoce, které je nejen zdravé, ale také se při jeho konzumaci dobře hubne.
Pro začátek pár zajímavostí. Hroznové víno pomáhá při vysokém krevním tlaku, pokud se jí 2 hodiny po jídle. Denně se smí sníst maximálně 2kg těchto sladkých kuliček. Hroznová šťáva pomáhá léčit potíže se zácpou. Pokud máte tyto potíže, je potřeba po dobu několika dní pít hroznovou šťávu od 3ml na 1kg vaší tělesné hmotnosti a postupně dávky zvyšovat - maximálně však na 600ml. Tuto hranici nesmíte nikdy překročit. Hroznová šťáva se při potížích se zácpou konzumuje 2 hodiny před jídlem a 3 hodiny po něm. Hrozny mají také močopudný účinek, a protože z těla vypuzují zadržovanou vodu, jsou vhodné při dietě.
Plody vinné révy jsou vhodné také k celkové očistě organismu. Abychom dosáhli tohoto účinku, je potřeba jíst po dobu několika dní každé 2 hodiny 25dkg hroznového vína. Ve středověku se za pomoci hroznů léčila angína a kašel. Hroznové víno sloužilo také ke snižování tělesného tuku, pomáhalo při otocích. V případě kožního poranění byly využívány listy hroznového vína, které se na pokožku přikládaly.
Hrozny obsahují kolem 80% vody, kromě toho také řadu cenných látek a vitamínů, mezi nejvýznamnější patří draslík, železo, kyselina askorbová a vitamíny B, B3 a P.
Ovšem pozor, i hroznové víno má své mouchy. V kombinaci s některými jinými potravinami mohou podráždit žaludek. Nevhodné je míchat hroznové víno s kefírem, mlékem, perlivou vodou či alkoholem. Takže pokud nechcete trpět bolestí žaludku a nevolností, tyto kombinace raději nezkoušejte.
Mezi nejrozšířenější produkty patří jednoznačně víno tekuté. Kolik odrůd hroznů, tolik druhů vína najdeme po celém světě. Řekněte sami, poslední teplé podvečery si zaslouží sklenku vínečka s přáteli na terase či zahrádce. A je jen na vás, zda otevřete lahvinku červeného či bílého, jakou značku zvolíte, na čem si pochutnáte. O červeném víně je známé, že je dobré na krvinky. Tak neváhejte a pozvěte své přátele na rozlučku s létem. Dalším typickým produktem hroznů, jsou slaďounké rozinky. Štrúdl bez rozinek je jako Vánoce bez sněhu. Rozinky přidáváme třeba do perníku, do vánočního cukroví, dospělí uvítají rozinky naložené v rumu, děti zase v čokoládě.
Dámy jistě potěší účinek hroznového vína. Je totiž skvělým bojovníkem proti celulitidě, takže se rozhodně hroznovému vínu není třeba vyhýbat. Nespornou výhodou tohoto druhu ovoce je, že je k dostání téměř v každém obchodě a v každou roční dobu. Místo sáčku brambůrků si dejte večer k televizi misku hroznů, budete díky tomu zdravá, štíhlá a krásná.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena