Smažení patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů a možná si ani neuvědomujeme, jak velkou část našeho každodenního stravování tvoří právě smažené pokrmy.
Hranolky, řízky, smažený sýr a podobně - smažené jídlo je obvykle synonymem chutného, ale zároveň nezdravého jídla připraveného na spoustě přepáleného tuku. Vážně to nejde jinak? Aby totiž smažení probíhalo zdravě, je důležité hlídat jeho teplotu a zároveň věnovat pozornost tuku, který chceme použít.
Kupodivu i smažení může probíhat poměrně zdravě, stačí věnovat pozornost výběru tuku a také teplotě smažení. Pokud jde o výběr oleje, velmi důležitý je tzv. kouřový bod, tedy bod přepálení, zakouření či jinak řečeno jeho tepelná stabilita. Kouřový bod ukazuje vhodnost daného oleje k tepelné úpravě. Jde o vyjádření teploty, při které se z daného oleje začne kouřit. V tu chvíli totiž dochází ke znehodnocení oleje a ke ničení v něm obsažených cenných látek. Oleje s nízkým kouřovým bodem jsou vhodné pouze pro studenou kuchyni či dochucování pokrmů. Naopak druhy olejů s vysokým kouřovým bodem dobře snesou i vysoké teploty a hodí se na smažení, pečení i grilování.
Nejlepší oleje na smažení jsou tedy ty, které mají vysoký kouřový bod. Je to především olej avokádový, řepkový či olivový. Doporučuje se také přepuštěné máslo, tzv. ghí, které si můžete snadno připravit i sami doma. Možná vás překvapí, že v naší kuchyni tolik používaný slunečnicový olej se na smažení nehodí vůbec, jeho bod zakouření je totiž nízký. Oleje na smažení je vhodné také střídat a nezůstávat u jednoho druhu. Odborníci na smažení se přiklánějí také k občasnému použití sádla, naopak běžné máslo vůbec nedoporučují. Do studené kuchyně či na ochucování se tak nejlépe hodí například lněný, zmíněný slunečnicový nebo konopný olej, na smažení je kromě zmíněných olejů vhodný také kokosový, sezamový, rýžový či arašídový olej.
Dalším důležitým pravidlem je smažení při správné teplotě. Maso, sýr ani jiné suroviny nikdy nevkládáme na nerozpálenou pánev do studeného tuku. Studený tuk se do jídla snadněji nasákne, a tak ho nakonec zkonzumujeme víc, než jsme původně chtěli. Naopak příliš horký tuk se zase rychleji přepálí, a to může mít za následek naše potíže s trávením, z dlouhodobého hlediska pak i ucpávání cév či zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění. V každém případě platí, že smažit bychom měli vždy na čerstvém a čistém oleji, který nikdy neschováváme pro další použití. Vyhneme se tak nezdravým složkám, které v oleji vznikají opakovaným zahříváním a kontaktem s jídlem. Každý milovník smažených pochoutek by si měl osvojit ještě jednu jednoduchou zásadu, a to je přiložení papírového ubrousku na čerstvě usmažený řízek, ryby nebo sýr. Ubrousek nasákne přebytečný tuk a zbaví tak pokrm nadměrné mastnoty.
I přestože se budeme snažit o zdravější způsoby smažení, nadále platí, že je to jedna z nejméně zdravých metod přípravy jídla, proto bychom si je měli dopřávat s mírou a spíše příležitostně. Příliš častá konzumace tučných a smažených jídel nám může přivodit i kožní problémy nebo zvýšený cholesterol.
Recept na smažený sýr gouda krok za krokem
Recept na smažený sýr v trojobalu krok za krokem tak, aby se opravdu podařil.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Zahřešte si: Nejlepší recepty na dozlatova smažená jídla
Geniálně jednoduché recepty, na které my Češi nedáme dopustit! Pokud si smažené pokrmy nedopřáváme denně, nemusíme si je až tak odpírat. Smažený řízek, sýr, květák, ale i zelenina, která díky smažení a obalování v dobře vyladěném těstíčku získá na chuti. 10 skvělých a zároveň snadných receptů, které si najdou místo ve vaší kuchařce.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena