Saláty jednodruhové, salátový mix nebo jen pár listů salátů do bagety - saláty jsou výbornou křupavou přílohou a nedílnou součástí hlavního lehkého jídla.
Tento salát pocházející ze Středomoří hojně využívali již staří Řekové. Polníček tvoří svazky oválně podlouhlých listů, které mají výrazně ořechovou chuť. Polníček obsahuje nejvíce vitálních látek ze všech salátů, listy obsahují vitamín C, E, B, provitamín A, kyselinu listovou a spoustu hořčíku.
Doporučuji salát zkombinovat s dresinkem z restované slaniny, chutná i jako součást bramborového salátu.
Tento salát, původním jménem rucola, pochází z Itálie. Hojně jej využívají ve své kuchyni i Řekové a Francouzi. Rukola vytváří podlouhlé lístky, které mají štiplavě kořeněnou chuť. Rukola obsahuje velké množství hořčičných sinic, ale hlavně vitamín C a beta karoten.
Rukola se většinou používá jako ostřejší doplněk jiných salátů, ale také v teplé kuchyni při přípravě rizota, těstovin či na pizzu. Můžete ji přidat také do pomazánek. Před přípravou je nutné z rukoly odstranit tuhé stonky, které chutnají hořce.
Salát Lollo rosso s červenými listy a salát Lollo biondo se žlutozelenými listy mají domov na Apeninském poloostrově v Itálii. Kadeřavé pevné listy tvoří kudrnatou kouličku. Salát chutná po ořeších lehce trpce a obsahuje vyšší množství dusitanů.
Tyto saláty se hodí zejména do míchaných salátů (třeba s bramborem a tuňákem) a jako obloha do sendvičů. Výborná je také kombinace salátu s ořechovým olejem a jemně nasekanými vlašskými ořechy.
Frisé je kadeřavý salát, který má jemně nahořklé aroma. Salát obsahuje vitamín C a provitamin A.
Tento poněkud méně známý salát najdeme ve spoustě receptů z televizních obrazovek, oblíbili si ho "Kluci v akci". My můžeme vyzkoušet tento salát zalít aromatickým dresinkem a podávat třeba ke steakům. Před přípravou je nutno za salátu vyříznout žebroví, které je příliš hořké.
Tento salát tvoří velké volnější a podlouhlé hlávky, které mají světle zelené až žlutozelené listy, zahraniční saláty mají barvu až tmavě zelenou. Salát obsahuje velké množství vitamínu C a B.
Římský salát je vhodný zejména pro studenou kuchyni. Římský salát spolu s parmezánem a krutony tvoří základ známého salátu César, vše se zakápne olivovým olejem a citronovou šťávou, přidají se natvrdo uvařená vejce a někdy i kuřecí maso.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena