Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc, které jste si, pokud jde o jídlo, užili naplno a bez odpírání? Nebo prostě jen máte rádi sladké, ale už nějakou dobu je to na vás vidět, a to je to, co vás trápí?
Je na čase udělat krok vpřed a seznámit se s fenoménem zdravého pečení, které vám pomůže k lepší životosprávě a objevení nových receptů, které si zamilujete. Rozhodně však nemusíte začít nákupem nové kuchařky nebo dokonce absolvováním kurzu zdravějšího vaření. Začít bude daleko snadnější a nevyžaduje to mnoho. Stačí se naučit postupně nahrazovat určité suroviny jinými, zdravějšími a nebát se tělu prospěšnějších alternativ.
Zdravé pečení je takové, které hledá alternativy k pečení plnému cukru, mouky a kalorií. Zdravé recepty jsou obvykle bez těchto surovin a obsahují velké množství vlákniny. Zdravé sladkosti a dezerty mají nižší obsah jednoduchých sacharidů, jsou lehčí a dobře stravitelné. Pro přípravu zdravějšího sladkého mlsání použijete místo hladké mouky mouku celozrnnou, nebo můžete mouku snadno úplně nahradit jinými surovinami, například vločkami, sušeným ovocem, nebo směsí mletých ořechů. Zazářit můžete i oblíbenými nepečenými moučníky, kde se uplatňuje především tvaroh, vločky, ovoce, ale také například chia semínka. Zdravé mlsání jako cesta k novým chutím i štíhlejší postavě Zdravé pečení určitě dobře znají i alergici na lepek. Zdravé sladké recepty nabízejí například využití medu, třtinového cukru, sladu či stévie namísto obyčejného rafinovaného cukru. Pokud je potřeba použít mouku, používá se například celozrnná nebo špaldová. Novou a zdravější cestou si tak můžete připravit a vyzkoušet třeba mrkvový dort, jáhlový koláč se švestkami, bezlepkové makové koláče nebo fitness muffiny. Všechny tyto dobroty přitom vypadají minimálně stejně lákavě jako ty klasické, které vám však přidávají kila a tím i starosti. Chuťově vás navíc zaručeně příjemně překvapí.
(doba přípravy 45 min)
• Při svém příštím pečení nahraďte bílou pšeničnou mouku moukou celozrnnou nebo špaldovou. Zprvu ji můžete jen vyzkoušet a přidat k mouce klasické, poté zkuste nahradit zcela.
• Určitou část mouky je také možné nahradit vařenými či předem pomletými a krátce namočenými jáhlami nebo vařenou rýží.
• Vyzkoušejte mandlové, rýžové nebo kokosové mléko.
• Bílý cukr nahraďte ječným nebo rýžovým sladem do pečiva, skvělý je také datlový sirup nebo med. Osladit mohou váš moučník stejně dobře i rozinky a další sušené ovoce, které se skvěle hodí do nejrůznějších tvarohových i jiných náplní. Stévie je přírodní sladidlo, které můžete použít také zcela bez obav a bude se hodit do receptů za tepla i za studena.
• Kakao používejte jen v bio kvalitě.
• Zapomeňte na margaríny všeho druhu, raději je nahraďte máslem.
• V prodejnách zdravé výživy objevíte kypřící prášek bez fosfátů, stejně tak i pravou vanilku, po jejímž použití už vám běžný vanilkový cukr jistě stačit nebude.
• Dejte přednost použití mraženého a čerstvého ovoce před kompotovaným, které obsahuje zbytečně velké množství cukru.
• Vejce lze nahradit například sójovou mouku anebo smetanu, poslouží i mletá lněná semínka, a tak si i alergici na vejce přijdou na své.
• Používejte jen kvalitní hořkou čokoládu s nejvyšším obsahem kakaa.
10+1 otázek: Proč je pro naše tělo vláknina tak důležitá?
Všichni víme, že zelenina a ovoce obsahuje hodně vlákniny. Ale k čemu ta vláknina vlastně je? A proč je tělu prospěšná?
Ozdravení každodenního jídelníčku rozhodně patří k novoročním předsevzetím, které nelze než chválit a podporovat. Nejvhodnější cestou je postupné a nenásilné vylepšování vašich oblíbených jídel do zdravější podoby. Inspiraci naleznete snadno, pomoci může třeba i vaše oblíbená restaurace nebo zkušenosti kamarádek, které se vydaly stejnou cestou. Tipů a receptů na zdravé pečení je skutečně velká spousta a proto nemusíte sami nic složitě vymýšlet. Nebojte se ani nových a dosud nevyzkoušených ingrediencí, můžou z nich být vaše nejoblíbenější. Zkuste pak například lehký moučník s bio kakaem, nepečené tvarohové kuličky s čokoládou, nepečený ořechový koláč bez cukru a mouky, banánové řezy s tvarohovým krémem a medem apod.
Veganské pečení s borůvkami: Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.
Videorecept: Úžasné veganské cupcakes podle Anny
Veganské paleo cupcakes jsou rozhodně skvělým receptem pro všechny, kdo v kuchyni rádi experimentují. Zkuste si jakoukoli oslavu (nejen tu valentýnskou) zpříjemnit zdravějším mlsáním.
Skvěle vypadá i chutná: Veganský nepečený dort s malinami krok za krokem
Vynikající osvěžující dort, který je ideální do teplého počasí. Navíc je veganský a při přípravě nemusíte zapnout ani troubu. Krok za krokem vám ukážeme, jak ho připravit.
Dietní speciál: Jak zhubnout a dostat se rychle do formy?
Zhubnout, mít pevnější tělo a cítit se fyzicky lépe - možná i vy jste si už poněkolikáté v pořadí dali podobné novoroční předsevzetí. Ale jak na to? Začněte detoxikací, ostatně její pravidla jsou všeobecně důležitá i pro hubnutí - pít více vody a neslazených čajů, jíst více zeleniny a omezit všechny škodlivé a návykové látky. Zdravého úbytku na váze dosáhnete správným složením jídelníčku, kalorickým deficitem a pravidelným pohybem. V našem speciálu o hubnutí se dozvíte pár šikovných rad a nechybí ani pár receptů vhodných pro úbytek na váze v zimním období.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena