Chystáte se péct a saháte automaticky po bílé mouce, protože jinou ani doma nemáte? Pak si možná rádi přečtete něco málo o zdravějších druzích mouky a dáte tak svému příštímu domácímu pečení úplně jiný rozměr.
S osvětou týkající se zdravějšího stravování a celkové životosprávy se do našich domácností dostávají nejrůznější alternativy toho, co jsme doposud znali, a tak je to i s moukami. Na bílou mouku možná nedáte dopustit, máte ji dlouhodobě prověřenou a zdá se vám, že není důvod pro změnu. Je to skutečně tak?
Bílá pšeničná mouka, stejně jako cukr, v malém množství neškodí. Zároveň jde však o mouku bez prospěšných živin čili o tzv. prázdné kalorie, které nám sice v obvyklém množství neškodí, ale ani neprospívají. Bílá mouka je navíc velmi bohatá na lepek, a to už je v mnoha případech problém. Mimo jiné zanáší střeva a lidí s alergií na lepek stále přibývá. Bílá mouka ztrácí svou hodnotu především díky způsobu zpracování. Jemnému pečivu, koláčům, buchtám a sušenkám sice bývá těžké odolat, ještě těžší jsme pak ale my sami po jejich časté konzumaci. Bílá mouka a výrobky z ní postrádají dlouhodobě sytící funkci, rychle po nich znovu pociťujeme hlad, a tak vzniká začarovaný kruh. S přemírou bílé mouky a bílého cukru se po čase začnou objevovat nemoci, obezita a nadváha. To všechno jsou důvody, proč se nad tím zamyslet a zauvažovat nad změnou v podobě zdravějších druhů mouky, jako je například žitná, ječmenná, pohanková, ovesná, rýžová, kukuřičná apod.
Žitná mouka je nejvhodnější k pečení chleba a rohlíků, ale můžeme z ní péct i chutné perníčky, medovník, lívance, bábovku apod. Vyrábí se rozemletím žitného zrna a má celou řadu vitamínů, např. vitamíny skupiny B a E či minerální látky. Žitné pečivo je přirozeně tmavší a obsahuje velké množství vlákniny, což prospívá našemu zažívání i očistě střev. Chléb z žitné mouky bez příměsí mívá silnější kůrku a drobnější póry.
Pečivo z pohankové mouky možná bude potřebovat trochu času, než si na něj zvyknete. Je chuťově výrazné a také hutné, obsahuje řadu živin a přirozeně zasytí. Pohanková mouka má typickou oříškovou chuť, což dodá vašemu pečení příjemnou chuťovou změnu, ale hlavně dobrý pocit ze zdravého pečení. Pohankovou mouku můžete zkoušet postupně a přidávat ji při pečení třeba nejprve jen po částech k bílé mouce.
Špaldová mouka je lehce stravitelná a hodí se i pro ty, kteří obvykle bojují s alergiemi. Obsahuje mnoho prospěšných látek včetně bílkovin a minerálních látek. Má příjemnou oříškovou chuť a hodí se k pečení moučníků.
Vysoce nutričně hodnotná a přirozeně bezlepková mouka, opět s jemnou oříškovou příchutí. Hodí se na palačinky, lívance, bábovky i buchty a získává si v našich kuchyních velikou oblibu. Proč ji nevyzkoušet třeba právě o Velikonocích?
Oves je obilí nejbohatší na živiny, obsahuje například fosfor, železo či vitamín B1. Obsahuje dvakrát víc mastných kyselin čili tzv. zdravého tuku než pšenice a více lehce stavitelných proteinů a sacharidů, které se vstřebávají pomaleji, čímž nám poskytnou zásobu energie i na několik hodin, bez pocitu hladu nebo chuti na sladké. Ovesná mouka je vhodná k přípravě těst, kaší i k zahuštění pokrmů.
Pečivo z celozrnné mouky je velmi oblíbené, bohaté na vlákninu a chutné. I tato mouka a výrobky z ní nás dokážou dobře zasytit i na delší dobu. Mouka si díky obsahu celých zrn zachovává vyšší nutriční hodnoty a hodí se k pečení sladkého i slaného pečiva. Zkuste letos třeba celozrnného beránka, nebo přidejte celozrnnou mouku do svátečního mazance!
Mnoho nemocí, které jsou dnes postrachem civilizovaných společností, ještě před léty většina lidí neznala. Nedovedli je jednak dobře rozeznat, jednak se některé vyskytovaly méně často.
Všechny tyto mouky už bychom dnes měli najít v běžné nabídce mnoha obchodů s potravinami, ale pokud ne, určitě je najdete v obchodech specializovaných na zdravou výživu. Právě tam můžete zjistit, že náš výčet zdravých druhů mouky pro velikonoční i běžné pečení ani zdaleka není kompletní. Nabídnou vám tu mouku kukuřičnou, fazolovou, bramborovou, banánovou, mandlovou, kokosovou, čirokovou, čočkovou, dýňovou, hrachovou a mnohé další. Stačí si jen vybrat a nechat si poradit!
Mouku pšeničnou používáme v kuchyni denně. Tvoří odjakživa základ jídelníčku a pečeme z ní voňavé pečivo a koláče. Zdravější náhražky jsou i v tomto sortimentu.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které hravě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Zdravé pečení – proč se ho nebát a jak začít?
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc, které jste si, pokud jde o jídlo, užili naplno a bez odpírání? Nebo prostě jen máte rádi sladké, ale už nějakou dobu je to na vás vidět, a to je to, co vás trápí?
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena