Grilování je doslova gastronomické umění a k dokonalému výsledku a pokrmu, který voní až k sousedům, jsou potřeba znalosti, zápal, ale také pořádné nářadí. Chcete se stát profíkem v grilování? Potom vám nesmí chybět grilovací sada, o kterou si dnes zasoutěžíme.
S příchodem teplých dní a večerů se znovu nedočkavě vracíme k oblíbenému grilování. Vůně grilovaných mas a dalších pochoutek se začíná linout nejen ze zahrad, teras nebo balkonů, ale i z restaurací. Grilovat můžeme opravdu ledacos, různé druhy mas a ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, ale i pečiva nebo sýrů. Ale víte, že je potřeba ke grilování zvolit i správné náčiní? Může ovlivnit celý výsledek!
Soutěž o grilovací sadu byla ukončena 25. 6. 2024. Všem uživatelům děkujeme za účast a gratulujeme k výhře!
Výherce: Pavel Kopka
Grilování je doslova hitem a neodmyslitelně patří k oblíbenému chalupaření a letním víkendům, ale i venkovním oslavám, zahradním slavnostem, svatbám a podobně. Při těchto příležitostech se nejčastěji setkáváme s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb to bývá nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou. Při grilování však vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a někdy i karcinogenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny se pak vlivem teplého vzduchu dostanou zpět na grilovanou potravinu. Proto chceme-li grilovat chutně a přitom zdravěji, platí určitá pravidla, které bude vhodné si osvojit.
Tučné maso, to znamená spousta odkapávající šťávy během grilování. Maso proto vždy zbavíme veškerého viditelného tuku a kůže, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku zdraví škodlivých látek, o kterých jsme se už zmínili. Po grilování pak také nezapomeňte odříznout zčernalé a zuhelnatělé části masa. Ty jsou nejen zdraví škodlivé, ale také by nám zbytečně kazili chuť a požitek z jídla.
Maso před grilováním nutně potřebuje řádnou koupel v dobré marinádě. Je pak o poznání křehčí, a i doba přípravy je kratší. Některé bylinky obsažené v marinádách navíc mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Pokud marinády kupujete již hotové, vybírejte ty s nízkým obsahem tuku a přídavných látek. Nijak složitá však není ani příprava domácí marinády, kterou si můžete jednoduše vyzkoušet. Mezi ingredience pro lahodnou domácí grilovací marinádu patří například citron, ocet, víno, limetková šťáva, hořčice, med, trocha oleje, kvalitní sójová omáčka, česnek, cibule, směs koření a bylinky. Maso a drůbež by se měla marinovat nejméně jednu až dvě hodiny, ryby a zelenina zhruba hodinu. Skvělou zprávou je, že zmíněné škodlivé látky PAU a HCA se netvoří na grilovaném ovoci ani zelenině.
Na luxusní grilované maso je zapotřebí jediné - recept na skvělou marinádu!
Kdo z nás by se netěšil na maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?
Maso, drůbež, ovoce i zeleninu je vhodné před grilováním nakrájet na menší kousky. Doba přípravy na grilu se tak podstatně zkrátí, jídlo tedy bude mnohem rychleji hotové, což je důležité pro snížení rizika vzniku nežádoucích karcinogenních látek. U větších kusů masa, jako jsou například hovězí steaky, se doporučuje nejprve předpečení v troubě a poté dokončení na grilu. Důležité však je i náčiní, které při grilování používáme. Nevhodná je například vidlička. Časté otáčení masa vidličkou způsobuje jeho propichování a tím i uvolňování a odkapávání šťáv na uhlí, tedy opět nežádoucí vznik nežádoucích HCA. Vhodnější je tedy použít například kleště nebo obracečku, která je také součástí naší grilovací sady. Pro grilování tučné krkovice a podobných druhů mas pak bude nejvhodnější použít například grilovací aluminiové misky nebo tácky, které zachytí přebytečnou šťávu. Tácek propouští dým, který dodá jídlu skvělou chuť a vůni, a přitom zabrání nežádoucímu pálení tuků na ohni.
Při správném postupu a dodržování pravidel správného způsobu grilování lze bez nadsázky říct, že jde o zdravý i dietní způsob kuchyňské úpravy. Jídlo se během tepelné úpravy netopí ve velkém množství tuku, tak jako to bývá při klasickém smažení. Připomeňte si tedy ještě jednou zásady zdravého grilování, které by vás měly provázet v nadcházející sezóně.
Grilovačka v přírodě: Mapa 50 skvělých míst pro vaše BBQ dobrodružství!
Chcete si užít skvělou grilovačku v přírodě se svými přáteli, ale nemáte gril? Žádný problém! Redakce Vaření.cz vytvořila pro vás přehlednou mapu s více než padesáti veřejných grilovacích míst po celé republice.
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Slunečné počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí sváteční grilovačku.
Videorecept: Grilovaná kuřecí prsa s balzamikovým octem
Grilované nemusí nutně znamenat nezdravé. Vyzkoušejte jednoduchý, rychlý a zdravý recept na skvělou večeři.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena