Abychom zbytečně neplýtvali, naučili lépe v kuchyni hospodařit a nakonec i lépe hospodařit s finančními prostředky, je vhodné využít některých rad a zkušeností, které se nabízí. Naučíme se tak i střídmosti ve spotřebě - ať už vycházíme z rad zdravotníků, kuchařů nebo jen z nutnosti s ohledem na rodinný rozpočet.
Jak tedy s potravinami nakládat? Dnes si povíme o některých z nich:
Chléb a pečivo
Chléb vyžaduje sušší prostředí pro skladování. Je vhodné jej zabalit nejprve do čisté lněné utěrky, pak teprve do igelitového nebo mikrotenového sáčku.
- Zbytky tvrdého chleba použijeme k přípravě chlebové polévky.
- Pokrájený na kostičky a osmažený chléb vkládáme do zeleninových, luštěninových či krémových polévek.
- Strouhaný chléb je vhodný na zahuštění guláše, omáček, ale i bramborákového těsta, kde velmi dobře nahradí mouku.
- Zatvrdlý chléb - využijeme na topinky, smaženky či toasty.
- Zbylé světlé pečivo - plátky - na přípravu toastů.
- Pokrájené světlé pečivo - do houskových i bramborových knedlíků.
- Ztvrdlé světlé pečivo - na přípravu strouhanky - pro obalování, na vysypávání forem před pečením.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko se znehodnocuje světlem a teplem, a proto ho skladujeme v temnu a chladu. Zároveň mléko chráníme před různými pachy, které rychle přejímá (z kysaného zelí nebo uleželého sýra).
- Pokud nemáme možnost mléko správně uskladnit, svaříme ho (vzkypět, odstavit, zchladit - tak si uchová bílkoviny a vitamíny).
- Sušené a kondenzované mléko - uchováváme v suchém, chladném místě.
- Sušené mléko - nevaříme, jen rozšleháme v teplé vodě.
- Pokud přidáváme mléko do polévek nebo omáček, tak vždycky až po kyselých přísadách, jinak se mléko srazí.
- Kysanou smetanu do polévek nebo omáček dáváme až nakonec, aby nedělala krupičky a nesrážela se.
- Aby se nám nepřipalovaly mléčné kaše či pudinky, stačí nejprve svařit malé množství vody, pak teprve dolít mléko.
- Máslo a měkké sýry - nerozbalujeme celé z folie, aby nevysychaly. Snažíme se je vždycky zabalit zpátky do folie. Tak si zachovají své aroma a biologické hodnoty.
- Tvrdé sýry balíme do mikroténových sáčků, neokorají nám.
- Ztvrdlý sýr, chceme-li ho ještě použít, namočíme na několik hodin do mléka - dá se pak strouhat.
- Podáváme-li sýr v kuse na stůl, pak na prkénku s nožem; strouhaný sýr, připravujeme těsně před použitím, aby neokoral.
Máte zájem dozvědět se o tom, jak nakládat s vejci, s masem, přílohami či zeleninou? O tom si povíme něco příště.
Foto: Profimedia.cz