Zázvorky vždycky patřily k Vánocům, možná ještě dříve než vánoční stromeček. Snoubila se v nich jedinečná chuť exotiky a medu. Dnes už možná tak exotické nejsou, ale Objevte jejich kouzlo a zjistěte, proč se na vánočním stole drží už po generace.
Zázvorky, tradiční české cukroví, byly v dlouhé historii neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Zázvorkám dala jméno surovina, která jim dodává zásadní chuť - zázvor. Přestože voňavé zázvorky a klasické perníčky mohou na první pohled vypadat podobně, chuťové rozdíly mezi nimi existují.
Postup na přípravu zázvorek je jednoduchý. Smícháme mouku, cukr či med, vejce a mletý (sušený) zázvor. Těsto necháme odpočinout do druhého dne, poté ho vyválíme a vykrajujeme požadované tvary, které pečeme do zlatova.
Na rozdíl od tradičních perníčků, které obsahují směs koření, jako jsou skořice, hřebíček, badyán nebo kardamom, zázvorkám dodává chuť pouze zázvor.
Těsto na zázvorky je světlejší, často také tužší a po upečení tvrdší. Do těsta na perníčky se někdy přidává máslo (aby byly měkčí) a kakao pro barvu.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena