Bohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
Zavařovat můžeme od začátku léta, kdy se na nás valí úroda jahod, třešní či rybízu, ale klidně až do pozdního podzimu, kdy zavařujeme dýně, houby, červenou řepu, švestky, hrušky, jablka či ostružiny. Zásoba kompotů, čalamád, zeleninových chutney či džemů a marmelád se nám bude pro dlouhé zimní období hodit. Zavařovat však můžeme nejen ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i maso.
Při zavařování je nutné dodržet základní pravidla, aby se nám takto zpracované potraviny nezkazily. Všechny suroviny musí být čisté, stejně tak sklenice, do kterých je vkládáme a dbát musíme samozřejmě i na čistotu rukou. Plody zavařujeme jen pevné a zdravé, bez otlaků, viditelné hniloby, plísně a dalších poškození. Rozhodně nestačí napadenou část plodu odkrojit. I když to ještě nemusí být vidět, plíseň i hniloba je v celé části plodu a později by přispěla ke znehodnocení celé sklenice.
Zavařování různých druhů zeleniny se od sebe liší především v druhu nálevu. Nálevy pro zavařování zeleniny mohou být kyselé, sladkokyselé, pikantní i velmi ostré. Některé druhy zeleniny můžeme uchovat i bez zavařování.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Rajčata s cibulí a bylinkami si můžeme na kyselo naložit do sklenic. Pokud dodržíme správný postup a sklenice s víčky budou čisté, nebudeme je muset ani zavařit, a přesto vydrží celou zimu. Rajčata omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme na kolečka a očistíme česnek. Rajčata s cibulí a česnekem naskládáme do sklenic, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Pak vše zalijeme vroucí vodou se solí, cukrem a octem. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Sklenice uložíme na temné a chladné místo.
Zavařování ovoce je velmi oblíbenou metodu jeho uchovávání. Tvrdší a pevnější plody se hodí například na kompoty, ty ostatní pak na marmelády, pyré a přesnídávky.
Jak na to: Zavařování kompotů a marmelády
Na přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt konzervujeme téměř zralý. Další rady a tipy k zavařování najdete v článku.
Nejběžnější přesnídávka bývá z jablek. Jablka je potřeba oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na menší kousky. Kousky jablek dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody, aby jablka byla ponořená asi do jedné čtvrtiny a dusíme na mírném ohni, občas promícháme. Po 20 minutách odstavíme, z části rozvařenou směs rozmixujeme. Připravenou přesnídávkou naplníme sklenice, které poté sterilujeme asi 20 minut od dosažení bodu varu.
Netroufáte si na zavařování masa? Není čeho se bát. Je to jednoduché, a přitom jde opravdu o báječnou pochoutku. Maso nakrájíme na větší kostky, narovnáme do umytých zavařovacích sklenic, přidáme sůl a vodu. Sklenice dobře očistíme a zavíčkujeme. Sterilujeme při 100 °C asi 2,5 hodiny. Maso je výborné jak za studena, tak i ohřáté.
Kuřata naporcujeme a zbavíme kůže a kostí. Maso nakrájíme na menší kousky tak, aby prošly hrdlem sklenice. Zbylé kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Kosti vaříme zvolna alespoň pět hodin. Získáme tak vývar, kterým poté zalijeme maso ve sklenicích. Do každé sklenice vložíme tři kuličky černého pepře a dvě kuličky nového koření. Maso napěchujeme do sklenic, přidáme sůl, nové koření, pepř a bobkový list. Sklenice naplníme hotovým vývarem z kostí a ihned uzavřeme. Dáme do zavařovacího hrnce, voda by měla sahat asi do 3/4, poté uzavřeme, a necháme teplotu dosáhnout bodu varu. Vaříme jednu hodinu, pak vyndáme a necháme vychladnout. Uskladníme na tmavém a chladném místě.
Levná a rychlá večeře: Kuřecí placičky se sýrem a bazalkou krok za krokem
Skvělý tip na rychlou a chutnou večeři. Kuřecí placičky si můžete vždycky obměnit přidáním oblíbené suroviny, kterou máte rádi, ale také podle toho, co máte v lednici.
Houby a kuřecí maso: Kombinace, která skvěle funguje!
Houby a kuřecí maso jsou vhodnou a velmi chutnou kombinací pro přípravu nejen všedního menu. Recept vás naučíme krok za krokem.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena