Pohanka je tradiční plodina české kuchyně! Naučte se ji připravit na spoustu způsobů a uvidíte, že se váš jídelníček rozšíří o nové obzory. Připravte si třeba pohankovou kaši, pohankové placky nebo rizoto - jako Valaši.
Pohanka je bezlepková obilovina, která je mnohostraně použitelná v kuchyni. Existujte v loupané a neloupané variantě, neloupaná je nutričně bohatší.
Loupaná pohanka jsou zrna bez slupky, je světlejší a má jemnější, méně výraznou chuť. Připravuje se rychleji, protože rychleji změkne. Stačí ji vařit přibližně 10–15 minut, nebo ji můžeme pouze spařit horkou vodou a nechat ji dojít pod pokličkou.
-> Mějte ve spíži trvanlivé zásoby. Konzervy vás v nouzi podrží
Neloupaná pohanka je pohanka s tmavší a s tvrdší slupkou. Ta dodává pohance výraznější chuť a lehkou zemitost. Přítomnost slupky zajišťuje i vyšší podíl vlákniny. Neloupaná pohanka vyžaduje delší vaření, přibližně 30–40 minut. Nejčastěji se před vařením namáčí ve studené vodě, což změkčí slupku a zkrátí dobu vaření.
Pohanka je nejvíce ceněna pro obsah rutinu. Rutin vrací cévám pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu.
Na podporu zdraví si můžeme připravit pohankový čaj. Ten seženeme v lékárně nebo obchodu s bylinkami. Pohankový čaj se míchá z pohankových natí, slupek a případně dalších bylin. Pohanka na čaj se sbírá před dobou květu, kdy natě obsahují nejvíce rutinu. Pokud chceme vstřebávání rutinu podpořit, smícháme pohankový čaj se sušeným šípkem.
-> Sedm levných jídel, která vařit, když není peněz na zbyt
Nejstarší archeologické nálezy pocházejí už z doby železné. Semena pohanky byla nalezena při archeologických vykopávkách u Azovského moře. Za kolébku pohanky se považuje Asie, hlavně oblasti dnešní Indie. Národy ji tam znaly již před 2500 lety.
České jméno pohanka zřejmě získala ve 13. století při nájezdech Tatarů - pohanů. Ti ji totiž vozili v kožených měšcích zavěšených na sedlech. Tak se také pohanka do našich zemí rozšířila.
Pohankové recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena